Training boogschieten te paard

Als ik in Nederland ben, geef ik bijna iedere week trainingen bij Hoeve Romantico in Maarsbergen. Je kunt mee doen op een door ons getraind paard en in overleg kun je ook je eigen paard mee nemen. Ook geef ik training op locatie.

Als je niet meteen te paard wilt, kun je ook alleen mee doen met het gedeelte te voet. Voor het gedeelte te paard hoef je niet te kunnen paardrijden. We houden dan je paard voor je vast aan een lijntje. Kun je toch ervaren hoe het is om vanaf het paard te schieten!

 

De training

Iedere training begint met een uur training te voet (grond training). Dit uur is bedoeld om je de goede techniek aan te leren en/of te verbeteren.

Ik kan de de Hongaarse manier van schieten aanleren, ook wel de drie vinger techniek genoemd. Hierbij houdt je de pijlen in de booghand. Ook verschillende duim technieken, waarbij je meestal vanuit de quiver schiet, kan ik je aanleren. Zelf schiet ik met verschillende technieken en bogen op de verschillende wedstrijdbanen waardoor ik je goed kan helpen met verschillende technieken, al naar gelang jouw wens. Meestal beginnen we met de Hongaarse techniek maar mocht later blijken dat “duim” jou beter past, dan help ik je daarmee.

_DSC4172

Daarna gaan we te paard, ongeveer drie kwartier (een beetje afhankelijk van het aantal deelnemers), in een of twee groepen. Tijdens de training te paard krijg je aanwijzingen van mij over het boogschieten en helpt Mariëtte je met de juiste vaardigheden en techniek van het paardrijden.

_DSC3724
Sharon op Jewel doet het goed!

De paarden

Onze paarden zijn getraind in het boogschieten te paard. Mocht je je eigen paard willen mee brengen, dan kan dat in overleg. Eventueel trainen we eerst een keer alleen met jou en jouw paard zodat je paard het ook leuk gaat vinden. Voor ons is het heel belangrijk dat wat wij doen paardvriendelijk is. De meeste paarden vinden het een leuke tak van sport en dat willen we graag zo houden. Het welzijn van onze paarden staat bij ons op stal voorop!

_DSC4854
Esmée op Nency tijdens de Postal Match

Op de zondagochtend train ik al enige tijd de half gevorderde en gevorderde boogschutters te paard. Als je al enigszins kunt boogschieten en kunt paardrijden, dan kun je met deze groep mee trainen. Ik train dan zelf ook en geef dan ook regelmatig les vanaf het paard.

_DSC4358

Op de zondagmiddag zijn er regelmatig starterstrainingen. Hier leer je de techniek van het boogschieten te paard. Eerst op de grond, daarna op het paard. We schieten vanaf het paard in stap en als het goed gaat in draf. Mocht je nog niet kunnen paardrijden, dan kun je meedoen, we houden je paard dan aan een lijntje vast. Tijdens deze trainingen differentieer ik naar het niveau van de deelnemer. Je kunt dus ook mee doen als je het al vaker gedaan hebt. Op facebook kun je deze trainingen terugvinden: Starterstrainingen

_DSC7331

Het is dan wel handig om op den duur ook paardrijles te nemen bij Mariëtte, los van de boogschiettrainingen. Voor meer informatie over de lessen kun je kijken op de site van de pensionstal: Hoeve Romantico . De lessen zijn laagdrempelig en privé of, als je een beetje kunt rijden in groepjes met maximaal vier personen en paarden.

Wedstrijden

Een keer per twee maanden organiseren we een wedstrijd. Dit is meestal de postal match die door de IHAA wordt uitgeschreven, zie postal match IHAA . De resultaten van deze wedstrijd gaan naar de IHAA en aan het eind van de wedstrijdperiode (twee of drie maanden) kun je je resultaten terug zien op de site van de IHAA en vergelijken met andere boogschutters te paard van over de hele wereld. Deze wedstrijd kan in stap, draf of galop worden gereden, al naar gelang jouw niveau. Als je bij ons traint, mag je met een van onze paarden mee doen. Mocht je normaal gesproken niet bij ons trainen, neem dan even contact met ons op als je met de postal match wilt mee doen.

_DSC3804

Mocht je in de toekomst wedstrijden willen rijden in het buitenland, dan kunnen we je hierbij helpen. Mijn ervaring op internationale wedstrijden hoop ik het komende jaar uit te breiden. In mijn blogs, die je ook op deze site kunt terug vinden, kun je meer lezen over mijn ervaringen. Op dit moment heb ik HA4 grade volgens de IHAA standaard. Dit is de hoogste grade die nu door een Nederlander is behaald.

Veiligheid

Tijdens het boogschieten en het paardrijden is veiligheid van groot belang. En in de combinatie van de twee sporten natuurlijk ook! We nemen dan ook de tijd om je de veiligheidsregels uit te leggen. Mochten wij tijdens de training vinden dat we jouw veiligheid, de veiligheid van andere deelnemers of de veiligheid en het welzijn van onze paarden niet kunnen waarborgen, dan behouden we altijd het recht de training met jou stop te zetten.

Ook jonge kinderen kunnen het boogschieten te paard bij ons leren. Het is dan wel de bedoeling dat ze goed luisteren met het oog op de veiligheid. Het kan een goed idee zijn om dan te beginnen met een privé les.

_DSC2860

 

In English

If Dutch is not your language I can train with you using English. I am used to train using the English language and my horseback archery English is good. For more information about training: Training with Siem

Vragen?

Bij vragen kun je contact met mij opnemen: joukeboerma@gmail.com